Danskere spiser generelt meget kød, men det kan være svært at finde på, hvad man skal lave med det. Mange holder derfor bare fast i de gamle vaner med at stege det eller koge det sammen i en ret. Men det kan godt blive ensformigt i længden, hvis man ikke ved, hvordan man ellers kan bruge kødet. Og selvom vi er omringet af vand, har vi svært ved at få spist fisk i hverdagen.

Hvis man ryger kødet, kan det holde sig længere, og det får den lækre karakteristiske smag, som mange elsker. Og så er det heldigvis ikke så svært, hvis man får fat i en røggenerator.

Let indtjent investering

Rygning er en af de ældste måder at konservere kød på, og er kun overhalet aldersmæssigt at saltning. Den dag i dag er det dog mest for smagens skyld, at mange erhverver sig en røggenerator. Det er tilmed nemt at bruge sådan en.

Det kan virke lidt som en investering, men de fleste oplever at den bliver brugt flittigt, og det kan spare en del penge i det lange løb. Røget kød er ofte dyrere end fersk, så på den måde er det en besparelse. Og så kan du eksperimentere med forskellige typer træ og temperaturer, så det bliver lige, som du godt kan lide det.
Når du har fundet et lækkert stykke kød, som eksempelvis et stykke laks, er det en god idé at salte det først, da det hjælper på smagen, men også på tilberedningen. Derefter skal kødet hænges op i røggeneratoren, da det sikrer en mere jævn varmepåførsel, og til sidst smider man en bakke med sin yndlingstræflis ind. Som udgangspunkt er det meste træflis af løvtræ, da det er sundere for kødet og for mennesker. Det giver tilmed en langt bedre smag.
Vil du vide mere om at ryge dit eget kød i en
røggenerator? Klik ind på linket, og se de mange muligheder.

Træ er den vigtigste ingrediens

De fleste ved, at der findes mange forskellige typer træ i verden. Nogle af dem indeholder meget harpiks, og er derfor ikke en god idé at bruge til rygning, da den grimme smag vil trække ind i kødet. Derimod er løvtræ meget benyttet i Danmark, men der er mange forskellige former.

Hvis man gerne vil tilberede fisk, kan man med fordel bruge en bøgeflis eller den type træ, der er tilovers fra whiskytønder. Her får det en let smag af whisky, uden at man skal bekymre sig om alkohol. Hvis man er mere til rødvinssmag, er det også en mulighed.
Leder man derimod efter at ryge et stykke svinekød, kan man med fordel bruge hickory eller mesquite. Hickory har dog en meget kraftig røgsmag, så der skal man være lidt forsigtig. Mesquite har dog en smag, som kan bruges til langt det meste kød og endda også grøntsager.
Der er mange meninger om at ryge kød og grøntsager, men i sidste ende er det op til en selv, at finde ud af, hvad man godt kan lide. Det kræver bare om at kende sin ovn og sit kød, og så kan du få et fantastisk produkt.