
De fleste har nok hørt om et helt klassisk forældrekøb, hvor en eller et par forældre køber en bolig til deres barn, som barnet så kan leje.
Men når forældre rammer pensionsalderen, så er det ikke alle, der har råd til at købe en bolig. Og derfor er der en del, der vælger at foretage et omvendt forældrekøb. Altså en type handel, hvor et barn, som nu er blevet voksen, køber en bolig til en eller begge af sine forældre, som de så kan leje.
I denne artikel har vi ridset det op, som er værd at vide om et omvendt forældrekøb.
Hvad er fordelene ved et omvendt forældrekøb?
Der findes en række fordele ved at foretage et omvendt forældrekøb, og dette inkluderer både fordele for forældrene såvel som børnene.
Den største fordel er naturligvis, at du kan sikre, at dine forældre har et dejligt sted at bo, som de også har råd til at betale. Men for dine forældre medfølger også en række fordele ved at gå fra ejere til lejere.
Som lejer af en bolig har dine forældre nemlig mulighed for at modtage boligydelse. Og dette giver altså en del flere muligheder, når det kommer til størrelse og placering af boligen. For det betyder, at dine forældre med boligydelsen har mulighed for at betale en lidt højere husleje end ellers.
Som køber
At foretage et omvendt forældrekøb er naturligvis også en fordel for dig som køber. At købe fast ejendom er nemlig en god, langsigtet investeringsmulighed. Og ud over at eje en fast ejendom kan du også se frem til at modtage lejeindtægter hver måned.
Der er dog også nogle risici forbundet med sådan et køb. Det kan nemlig være svært at forudse helt præcist, hvordan boligmarkedet kommer til at udvikle sig, og der er derfor en risiko for, at du kan ende med at tabe penge på et køb til dine forældre.
Valget af den rette bolig
Hvis du beslutter dig for at foretage et omvendt forældrekøb, så er næste skridt at finde den rette bolig. Og det bedste råd i den proces er først og fremmest at tage dine forældre med på råd, så de kan fortælle, hvad de ønsker og drømmer om.
For dig som køber er det også en god idé at sætte dig ind i, om boligen generelt er attraktiv. Dette vil nemlig gøre det nemmere for dig at sælge den igen, skulle det blive nødvendigt.
Fastsættelse af huslejen
Til sidst skal huslejen så fastsættes, og det kan godt være en svær opgave, da du jo skal til at opkræve penge af sine egne forældre.
Du kan søge hjælp ved at sætte sig ind i, hvad huslejen ligger på i lignende boliger. Og er dette ikke nok, så kan du også tage kontakt til en revisor eller en ejendomsmægler, som kan hjælpe med at fastsætte lejen. Et generelt råd er dog at sørge for, at lejen dækker dine udgifter i boligen.
Hvis du stadig føler, at du har behov for at blive klogere på et omvendt forældrekøb, så kan du læse meget mere på https://www.nemadvokat.dk/blog/bolighandel/guide-til-omvendt-foraeldrekoeb/.