Danmark er et lille land med mange dialekter. På en rejse rund ti landet kommer man derfor til at støde på mange sjove ord.
Jylland er specielt den del af landet, hvor man snakker med meget dialekt. Samtidig er der også mange af dem og derfor mange sjove jyske ord.
Fra det sydlige grænseland og helt til Grenen ved Jyllands nordligste punkt, findes en masse små folkesprog. Selvom man måske ikke er en haj til jyske dialekter, så kan altid lytte til programmer, hvor de snakker med jysk dialekt eller følge med på hjemmesider, der åbner op for jyske lokalsamfund, som hos https://jysktidende.dk/. På den måde kan man rigtig få jysk under huden. Du kan også altid tilføje jyske vendinger og sjove jyske ord til dit dagligdagssprog.
Læs herunder tre eksempler på sjove jyske ord du ikke vidste, du manglede.
Tovlig
”Han er godt nok tovlig”. Tovlig kan virke som en meget gammeldags måde at sige tåbelig, hvilket ordet også er.
Man er ikke helt sikker på, hvordan ordet i sin tid er opstået, men man fristes til at tro, at de, der taler med dialekt, har prøvet at få ordet til at passe mere ind i dialekten.
Det ses også ved et ord som goddag, der i mange dialekter blot bliver til ’godaw’. Den er også tilpasset dialekten. Så i stedet for at sige hele ordet tåbelig, har man mistet en stavelse, og derved bliver ordet mere jysk og holder sig i dialektens rytmegang.
Tovlig bruges specielt i Nordjylland, men man kan også se det brugt i den sydligere del af landet. Ordets betydning er det samme i hele landet.
Pangel
”Sikke noget pangel du har købt” eller ”Det her arbejde er noget pangel”. Når det kommer til sjove jyske ord, er dette ord perfekt.
Oprindelsen for dette jyske ord er usikkert, og den egentlige betydning kan også ændre sig, alt efter hvor man befinder sig i landet. Generelt kan man sige, at pangel betyder besværligt.
Hvis en ting derimod er noget pangel, så er det fordi, det er af dårlig kvalitet. Det er denne version af pangel, man ser mest i sønderjyske dialekter. Specielt når pangel bruges omkring Vendsyssel og på vendelbomål, så betyder det at have noget at døje med.
Glant
”Det var vældig glant”. Ordet har sønderjysk oprindelse, og den bruges specielt i denne landsdel. Glant er et positivt ord, som betyder at noget er fint, sjovt, behageligt og mange flere. Ordet er meget positivt ladet, og den kan bruges i alle sammenhænge.
Det er lige meget, om det handler om en genstand, en begivenhed eller noget helt tredje. En direkte oversættelse til rigsdansk ville være godt, som på samme måde kan bruges i stort set alle tilfælde.
Man mener, at glant stammer fra det franske galant, som betyder at man er høflig og opmærksom. Galant har en mere fast betydning. Samtidig bruges ordet oftest i forbindelse med personbeskrivelser. Eksempelvis kan en mand være galant, hvis han holder døren for en dame.